Skip Navigation

Selecteer taal

HET ELEKTRIFICEREN VAN DE AUTOMOBIELMARKT

EEN VERSCHUIVING IN ECOLOGISCHE TECHNOLOGIE

Tijdens 2019 kenden we wereldwijd meer verkoop  van puur elektrische voertuigen, wat  geleid heeft tot een positieve evolutie in zowel de elektrische als hybride voertuigmarkt. Wat betekent deze explosie van elektrische voertuigen in aantallen? Kortom: in de eerste helft van 2019 werd een stijging van 92% tot 765.000 voertuigen die genoteerd werden in 41 verschillende markten. Het is dezelfde elektrische rage die naar verwachting nog verder gaat versnellen in de komende maanden en jaren*. Deze veranderingen zijn niets minder dan een elektrische revolutie die vraagt om een technische revolutie. En dat is precies waar uitgebreide en gespecialiseerde frictieproducten hun rol gaan spelen.

*JATO Automotive Marktonderzoek

VERSCHILLENDE REMMEN, VERSCHILLENDE BEHOEFTEN

Van geen door de motor gegenereerd geluid en regeneratief remmen tot bruto voertuiggewicht en acceleratievermogen: elektrische voertuigen hebben verschillende remvereisten. Laten we inzoomen op het regeneratieve remsysteem. Deze slimme remmethode stelt het voertuig in staat om als generator te fungeren, waardoor het momentum van de auto in elektriciteit verandert. Elektrische voertuigen kunnen remmen door het het besturen van hun motoren in achteruit, het halen van energie uit de onderdelen om die energie vervolgens op te slaan en de elektrische batterijen op te laden. De bijbehorende weerstand helpt de remblokken het voertuig te vertragen.

In dit geval fungeren remmen als back-up wanneer het regeneratieve remsysteem niet voldoende stroom levert. Echter, het meeste wordt verbruikt tijdens abrupte stops of snelle stops. Dit is heel anders dan uw traditionele remsysteem, waar remblokken wrijving met de remschijven veroorzaken om de auto te vertragen of volledig tot stilstand te brengen. De wrijving wordt hier geproduceerd tussen de wielen en het wegdek, wat resulteert in het ceëren van warmte van de kinetische energie van de auto. Deze warmte blijft echter ongebruikt en wordt verspild.

ELEKTRISCH REMMEN: aangepaste remvloeistof

Wanneer de batterij van een elektrisch voertuig volledig geladen is, kan het systeem geen gebruik maken van regeneratief remmen. Dit betekent dat de remmen al het werk moeten doen, zonder enige steun van de motor. Om deze stress op te vangen, is een verbeterde remvloeistof met een hoog  kookpunt nodig. Wanneer de batterij niet volledig geladen is, doen wrijvingsremmen minder werk, wat slijtage vertraagt. Dit betekent dat er minder vaak naar het regeneratieve remsysteem wordt gekeken. Een remvloeistof met geoptimaliseerde corrosiebescherming moet deze tweede zorg aanpakken. De Ferodo FBE050 is een remvloeistof geoptimaliseerd voor gebruik in hybride en elektrische auto's.

ferodo-brake-fluid

Dezelfde gespecialiseerde aanpak is van vitaal belang wanneer rekening wordt gehouden met de elektrische stromen van het voertuig. Denk aan een remvloeistof met een lager geleidbaarheidsniveau. En dan zijn er nog ontwikkelingen in ESP, ABS, ADAS en AD, samen met de vraag naar auto's met de nadruk op cyclustijd en frequentie. Dit is waar uitstekende smerende eigenschappen en lage viscositeitvereisten in volle werking komen.

VOLDOEN AAN DE EU-EMISSIEDOELSTELLINGEN

Nu barrières als betaalbaarheid, infrastructuur en gebrek aan investeringen voor veel eindgebruikers langzaam verdwijnen, wordt de weg naar puur elektrisch meer dan ooit opengesteld voor het publiek. En dat zal nodig zijn om de dringende emissiedoelstellingen voor de komende 5 tot 10 jaar te halen. De nieuwe EU emissiedoelstellingen voor personenauto's en lichte bedrijfsvoertuigen  voor de periode na 2020 leiden tot een vermindering van de kooldioxide-uitstoot voor nieuwe auto's met 37,5% en een emissiereductie van 31% voor lichte bedrijfsvoertuigen tegen 2030.

*Feiten & cijfers van de Europese Commissie

Om deze emissiedoelstellingen verder te stimuleren, zal een technologieneutrale stimulans worden ingevoerd voor emissievrije en emissiearme voertuigen om de markt een duidelijk signaal te geven voor investeringen in schoner vervoer. Dit geldt zowel voor emissievrije voertuigen als voor emissiearme voertuigen met een uitlaatemissie van minder dan 50 g CO2 per km. Denk maar aan plug-in hybride voertuigen uitgerust met traditionele en elektrische rijmodi.

Een manier om deze lagere hoeveelheden broeikasgassen te controleren en te valideren zal een versterkt markttoezichtsysteem geimplementeerd worden om de representativiteit van de officiële testprocedures te waarborgen door ze te vergelijken met situaties in het echte leven. En ook de mate waarin voertuigen die op de automarkt gebracht worden voldoen aan de geteste referentievoertuigen.

DE VOLGENDE STAP:
0% UITLAATEMISSIES

Een andere belangrijke factor waarmee rekening wordt  gehouden, zijn uitlaatgassen en andere vervuilende elementen.  Verkeersgerelateerde bronnen zijn erkend als een belangrijke bijdrage aan fijnstof. 

Vandaag de dag wordt er van de overheid uit ook gekeken naar vervuiling veroorzaakt door banden, de koppeling, remstof, het slijten van het wegdek, bovenop het terugdringen van uitlaatgassen in stedelijke omgevingen en gebieden met intens verkeer.

Innovaties zoals onze ECO-Friction® remblokken, richten zich al op deze toekomstige evoluties, waardoor de markt naar een groene revolutie leidt. 

file

FERODO® PREMIUM FRICTIEPRODUCTEN

Bij de ontwikkeling van onze frictieproducten rekenen we op ingenieuze oplossingen. En we zijn meer dan enthousiast om deze groene vooruitgang in de technologie nog verder te verkennen. Op basis van 5 jaar techniek heeft Ferodo® de ECO-Friction® remblok ontwikkeld: een lage koperoplossing die zware metalen en emissies vermindert, zeer efficiënt voor elektrische auto's, hybrides en andere voertuigen uitgerust met elektronische parkeerremmen. Het is een oplossing die de groene auto's van vandaag en morgen groener, veiliger en lichter kan maken. Hoe? Door vervuilende deeltjes tot een minimum te beperken en het gewicht van zowel remblok als remschijf te verlagen.

Wilt u inspelen op alle behoeften die gepaard gaan met regeneratief remmen? De DOT 5.1 EHV remvloeistof is een primeur voor elektrische voertuigen op de automotive markt. Van een hoog  kookpunt, verbeterde corrosiebestendigheid en lage geleidbaarheid

TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN ECO-FRICTION® REMBLOKKEN  

  • 5 jaar toegewijd onderzoek
  • 1.500 materialen getest voor een vijf-sterren formulering
  • Combinatie van maximaal 25 componenten: metaalsufiden, mineralen, schuurmiddelen, vezels, keramische deeltjes en soorten grafiet
  • Geschikt voor alle soorten voertuigen, inclusief hybrides & elektrische auto's
  • Zeer efficiënt voor elektrische parkeerremmen

VOORDELEN VAN ECO-FRICTION® REMBLOKKEN

  • <0,5% van de concentratie van zware metalen
    Deeltjes koper, zink of antimoon
  • - 60% van de uitstoot door gewichtsverlies
    Vanaf een afstand van 7000 km

VOORDELEN VAN DE DOT 5.1 EHV REMVLOEISTOF  

  • Hoog droog kookpunt (274°C)
  • Hoog nat kookpunt (184°C)
  • Verbeterde corrosiebestendigheid
  • Lagere geleidbaarheid
  • Lage viscositeit voldoet aan ISO 4925 Klasse 6
  • Voldoet aan een overschrijdt alle specificaties van DOT 3, 4, 5.1 & 4LV